Jeg har etterhvert fått laget en glutenfrie pizzadeiger, og syns selv at jeg nå har fått til en skikkelig god glutenfri deig. Tilbakemeldingene fra de som har spist denne pizzadeigen kan enklest oppsummeres til: «Dette er den beste glutenfrie pizzaen vi har spist». Selv har jeg testet glutenfrie alternativer på vel respekterte pizzarestauranter, og må si at jeg jevnt over er skuffet. En del serverer en ferdig glutenfri deig som jeg rett ut ikke forstår at de vil være bekjent av – så la oss slå et slag for et godt alternativ for de med Cøliaki eller glutenintoleranse.
Til de med glutenintoleranse vil jeg tipse om et produkt som heter Gluten go. Dette er tabletter man får kjøpt uten resept på apoteket, og for mange av mine kunder som har glutenintoleranse har dette vist seg å fungere veldig bre. Tablettene kan du lese mere om her: Les mer her. For de som har Cøliaki så anbefaler jeg å teste ut denne oppskriften med dette melet.
Ingredienser
- 1 pakke glutenfritt mel – Le 5 Stagioni glutenfritt mel
- 850 gram vann
- 50 gram god olivenolje – og ja – kvaliteten på olivenoljen har noe å si
- 12 gram fersk Idun blå gjær
- 5 gram salt
Fremgangsmåte (det lønner seg å se videoen under for å se det i praksis)
Som du ser av bildene over så utvikler/hever deigballene seg, og disse hevet seg enda mere før de ble tatt i bruk.
- Løs opp den ferske gjæren i litt av vannet. Bland så dette inn i vannet. Ha i salt og olje og bland godt
- Ha blandingen i bakebollen på mikseren
- Ha i alt melet
- Start eltingen
- Ha litt olje på en spatel/slikkepott, og bruk denne innimellom for å dra deigen ned fra kantene i bollen. Dette må du gjerne gjøre et par tre ganger
- Elt/bland til alt er fritt for klumper – husk du skal ikke bygge noe styrke i deigen (den har ikke gluten)
- Ha olje på kjøkkenbenken, og skrap alt ut av bollen og ut på benken
- Bruk gjerne engangshansker til neste operasjon: Ha et tynt lag med olje på vekta, og på hendene/hanskene.
- Del deigen opp i emner på 270 gram – da får du hele 7 deiger!
- Bruk hendene og form hvert emne til en rund ball siik at den er kompakt.
- Legg ballen i plastfolie, og pakk den inn i folie i et par tre lag rundt. Rull sammen endene, og rull hele ballen langs benken slik at du får en stram folie rundt alt (dette ser du godt hvordan man gjør i videoen under). Pakk endene innunder deigballen, og legg et lag plastfilm ekstra utenpå for å hindre at endene går fra hverandre under heving.
- Legg de ferdige ballene i en boks – ha litt plass for utvidelse… og sett hele boksen i kjøleskap til dagen etterpå
- Jeg har kunder som har hatt disse deigballene i kjøleskap i mange dager – og det har fungert helt topp. Jeg antar at disse deigene uten problem også kan fryses som du kan med deig med gluten – men det har jeg ikke testet selv.
Utbaking/steking
- Ha godt med glutenfritt mel på benken
- Ta en ball med deig rett ut fra kjøl, pakk den ut av plasten og legg den i det glutenfrie melet du bruker til utbaking
- Trykk deigen litt sammen slik at du har en flat tykk rund deig
- Start med å presse deigen ut, og hold i mot kanten med den andre handa. La det være igjen ca 1 cm kant ytterst hele tiden
- Pass på at deigen ikke setter seg fast i benken hele tiden mens du baker ut.
- Topp pizzaen, og stek 🙂
- I videoen ser du at han forsteker deigene – de kan naturligvis gjerne fryses. Jeg har ikke brukt forsteking av bunnene og har oppnådd utmerket kvalitet med det
- I videoen ser du også at han bruker runde aluminiums pizzaformer og olje under utbaking. Dette er et godt alternativ for de som liker det, og kanskje særlig for å hindre glutenforurensning hvis man steker både med og uten gluten i ovnen.
Her kan du se en youtube video fra Le 5 Stagioni – den er med Italiensk tale, men du kan slå på norsk teksting. Jeg tenker den er mest for å se hvordan fremgangsmåten beskrevet over er i praksis. Jeg har justert oppskriften, og jeg anbefaler at du bruker min liste over ingredienser.