Kveite er vi skikkelig glad i hjemme hos oss, og vi bruker den nok aller mest som pannestekt som i denne oppskriften. Flere av mine følgere sier at de syns kveite kan være litt vanskelig å lage – til det er det å si at det egentlig er ganske lett – håper denne oppskrifta kan hjelpe.
Kveite blir tørr hvis den steikes for lenge, så enkelt sagt liker jeg kveita bedre for lite stekt enn for mye. Sørg for at kveitefileten har romtemperatur før du begynner. Tørk av fileten, og krydre den med salt og pepper. La den gjerne ligge en halvtime for å trekke smak. Ha en god og varm stekepanne, ha i olje, og legg fileten med skinnsiden (men uten skinn på) ned i panna. Stek fileten til du ser at den får melkehvit farge til ca midten av fileten (ca 3-4 minutter), Snu filetene (når du føler du har kontroll på tilberedning av kveite kan du godt bare la filetene ligge uten å snu de, og så la den hvile – det er det aller beste), ha i godt smør, og kanskje litt urter, øs fettet over fileten, og skru plata ned på lav varme. Nå skal fileten bare hvile et par minutter (kan gjerne øse en gang eller to) og så serveres. Som du skjønner så er det lurt å forberede måltidet slik at dette er det siste du gjør….
Ingredienser
- Kveitefilet – ca 200 gram pr person + litt til koking av kraft (her bruker du skinn, rester ev fileten og bein)
- Gulrot kuttet i biter
- Brokkolini buketter
- Fløte (til saus og potetpureen)
- Smør
- Løk til koking av kraft (her kan du også ha i avskjær fra Brokolinien)
- Pecorino Romano fint revet (ca 50 gram – men dette smaker du til)
- En teskje eller to soyasaus
- Mandelpotet
- Timian
Kokkens potetpure lager du etter min oppskrift her. Denne lages slik at den piskes sammen og smakes til når kveta er ferdig stekt…
Saus
Start med å kutte skinn, rester av filet og evt bein – ha det i en kjele sammen med en halv løk og rester av brokkolinien. Ha i vann så det såvidt dekker. kok opp, og la putre under lokk i 25 minutter – du har nå en kraft som smaker godt av kveite. Sil av kraften i en finmasket sil, gjør ren kjelen, og ha kraften tilbake. Nå kan du la dnne småkoke til den reduseres til ca halvparten i mengde. Ha i litt salt, en teskje soyasaus og en skbvett kremfløte (ca 1/2 – 1 dl), kok opp og ha i litt maisennajevning (med sausen skal ikke være tykk!). Smak til med salt og litt rød kampot pepper (eller annen type). Sett til side.
Rett før servering varmer du opp sausen igjen, og rører inn finrevet pecorino (jeg brukte ca 20-30 gram) – smak til slkk du liker den.
Tilberedning
- Når retten nærmer seg ferdig koker du gulrøttene opp, og lar småputre i ca 5 minutter. Sil av vannet, og ha en liten smørklump i panna, sett på lokk og la holde varmen til anretning.
- Tilsvarende gjør du med brokkolinien, men den skal kun dampes i ca 7 minutter – holdes også varm
- Kveita steker du slik som beskrevet i andre avsnitt (ha litt fersk timian over under steking), og dette timer du slik at potetene er ferdig kokt og dampet tørr til kveita snues. Til potetpureen har du hatt litt kremfløte og smør i en kasserolle ved siden av som du har varmet opp til kokepunktet – dette har du i potetpureen som piskes oppmed en ballongvisp og smakes til – se oppskriften over.
Nå skal det stort sett være bare sjarmøretappen igjen – anrett på varme tallerkener og server. Vel bekomme!