Gresskarpurè – gresskarsaus laget jeg etter inspirasjon fra en god pizzavenn – du kan finne ut mer på Instagram kontoen hans her. Min første tanke med dette var å lage en litt annerledes, smakfull og god pizzasaus av gresskar. Men denne sausen/purèen kan du også bruke til mange andre ting som for eksempel:
- Tilbehør til grillmaten – her vil en gresskarpurè sette en ekstra spiss på måltidet
- Tilbehør til kjøtt/fiskeretter – og ikke minst til et godt pølsemåltid
- Kan brukes som basis i en gresskarsuppe
- Gresskarvafler eller gresskarpannekaker
- Dressing til salat
- I kake, brød, pai
- Og du kan helt sikkert bruke den til mange andre ting også
Og du – hvis du liker det jeg holder på med så håper jeg at du vil følge meg her:
Ingredienser
- 1 stk Butternut gresskar (eller en annen type om du vil)
- 1 hel rød paprika
- 5-6 medium fedd hvitløk
- 1 rødløk
- 1 sitron
- 3 laurærblad (disse tas ut før du moser blandingen) – les mer om laurbær her.
- Ristet sort pepper – hvis du ikke har laget det før så anbefaler jeg at du prøver – fremgangsmåten finner du her.
- Maldonsalt
- 2 tørka Chili Arbol (liten chili med mye kraft. Den brukes for å gjøre sauser og salsaer sterkere uten å gå på bekostning av smak) Får du ikke tak i disse bruker du bare 2 vanlige røde chilier
- God olivenolje
- Fersk rosmarin
- Paprikapulver
Fremgangsmåte gresskarpurè – gresskarsaus
- Kutt av topp og bunn på gresskaret, del det i to ved overgangen tykk/tynn del, og skrell det. Del det i 2 på langs, og grav ut kjerner og innmat i den tykkeste delen. Ta vare på gresskarkjernene da de kan ristes og brukes på pizza, i salater etc. Se video her av skrellingen: Youtube
- Del gresskaret opp i store terninger.
- Kutt rødløk og paprika i grove biter.
- Finhakk chilien.
- Knus hvitløken med knivbladet, rensk den, og grovhakk den.
- Ha alt i en ildfast form som du har hatt 3-4 spiseskjeer olivenolje i, og krydre alt med maldonsalt, 2-3 ts ristet sort pepper, revet skall av en hel sitron, paprikapulver, og et par gode bunter fersk rosmarin.
- Ha i 3 laurbærblad
- Risle over litt ekstra olivenolje
- Bland alt godt, og bak i ovnen på 200 grader i 50-60 min. Sørg for å vende blandingen av og til.
- Når blandingen er ferdig bakt tar du ut laurbærbladene, og har alt oppi en foodprosessor. Få med alt det våte også.
- Kjør til du har en fin purè, og spe med litt olivenolje og litt vann til du har ønsket konsistens
- Bon apetitt
- Gresskarpurè – gresskarsaus kan gjerne fryses
- Her har jeg brukt den på et par typer pizza… Vil komme under Pizzatoppinger…