Brød med spelt og havrekli er en variasjon på oppskrift jeg har jobbet med en tid nå. Målet var å få til en god oppskrift for å fylle en høy langpanne med 8 små brød. Dette volumet passer godt hjemme hos oss med bare 2 voksne. Det er selvsagt ingen problem å dele deigen opp til 4 store brød. Et lite brød ligger på ca 550 gram etter steking – så totalt ca 4,4 kg brød
Se flere oppskrifter her: Bakverk Arkiver – Steike god mat
Denne oppskriften gir et særdeles luftig, smakfullt, saftig og passe grovt brød. Oppskriften legger opp til godt og vel 70% hydrering (andel væske i forhold til melmengden), men dette kan du endre. Høyere hydrering krever litt mer teknikk for utbaking, og mindre hydrering syns jeg gir et dårligere bakverk. Men som sagt – finn din egen hydrering. Men – som jeg skriver om i neste avsnitt – det melet jeg brukte her gir en deig som ble utrolig spenstig – minnet mye om utbaking av surdeig!
I denne oppskriften brukte jeg Dallagiovanna spesialmel for brødbakst – det gir et kjempegodt resultat. Men om du ikke ønsker å bruke det velger du et vanlig hvetemel. Melet kan du kjøpe her: Dallagiovanna spesialmel for brødbakst
Og du – sjekk bildet av olivenoljekannen. Hvis du. som jeg, bruker olivenolje i mye matlaging og baking – da bør du vurdere denne kannen. Du får en perfekt tynn stråle ut av den – og slipper å grise med å holde en finger over åpningen på flaska. Du kan lese mer om den, og kjøpe den, her: Olivenolje kanne av rustfritt stål, kobberlakkert (0.6L)
Ingredienser brød med spelt og havrekli
- 1 kg sammalt spelt
- 250 gram havrekli
- 1,35 kg Dallagiovanna spesialmel for brødbakst (eller hvetemel om du vil – men prøv spesialmelet en gang…)
- 1,9 kg vann
- 30 gram salt
- 1 pakke fersk gjær – blå Idun
- Knuste linfrø
- God olivenolje – ca 1/4 – 1/2 dl
Fremgangsmåte
- Skyll bollen til kjøkkenmaskinen i iskaldt vann for at den skal bli kald. Hell ut alt vannet
- Hell 1,9 kg vann i bollen
- Ha i saltet
- Ha i ca 30% av melet. Bland alt godt med eltekroken – dette skal bli en litt tykk velling
- Smuldre inn gjæra i vellingen, og bland den godt inn
- Ha i resten av melet, og olivenoljen. La deigen elte i ca 20 min
- Ta ut bollen, dekk med plast og et litt tykt kjøkkenhåndkle.
- La deigen heve i bollen i ca 45 minutter
Ferdigstilling av brød med spelt og hvetekli
- Ta ut deigen, fold den et par ganger. Etter dette deler du deigen i 2 deler som igjen deles i 2 for så å deles i 2 igjen. Med det har du 8 ca like store emner
- Rull deigemnene litt på benken (kan være lurt med litt vann på benken/hendene, eller olivenolje). Form de til fine små brød, og legg de i 4 rekker med 2 brød i hver i en smurt langpanne med høye kanter (eller noe annet du har). Evt kan du dekke langpannen med bakepapir slik jeg har gjort her.
- Dekk alt til med plast og klede, men pass på at deigene ikke setter seg fast i noe av det som dekker når den hever!. . Hvis de setter seg fast så vil du risikere at brødene ikke hever skikkelig…
- Etterhev i ca 45 minutter
- Spray litt vann over brødemnene, og strø knust linfrø over. Har du ikke linfrø så kan du bruke noe annet – eller la være.
- Stekes på 200 grader i 45-50 minutter. Se, og bank, på brødene for å sjekke om de er ferdig
- Ta ut brødene, og sett hele langpannen på rist på kjøling
- Når brødene har kjølt seg ned, så snur du langpannen forsiktig. Del brødene forsiktig fra hverandre.
- Sett de på rist og la de kjøle seg ned – ha gjerne et klede over.
Æ si bære – Steike gode brød!
Se her for konsistensen – vent helt til slutt!
Disse brødene ser aldeles nydelig ut og må prøves👌👏🌺
Så enig – og la meg høre hva du synes 🙂