Grønnsakssuppe med svineknoke laget jeg oppskrift på etter at vi i overgangen til nytt år kjente på et skikkelig sug etter en god suppe. Og egentlig kjenner jeg litt på at suppe er litt undervurdert til middag, lunch, eller ikke minst som turmat (kok opp hjemme og ha den på en mattermos). Videre er det jo sånn at suppe laget fra bunnen slik som her er et sunnere og lettere alternativ – som i tillegg smaker godt!
For meg er det viktig å tenke god kraft som basis for en god suppe, men har du ikke mulighet/ork til å lage det så kan du selvsagt bruke grønnsaksbuljong. Men koker du kraft på en salt svineknoke, eller saltet og røkt som her, så får du altså en basis for suppen som garanterer et godt resultat. Også er det jo sånn med en suppe som denne at du gjerne kan lage den på det du har i kjøleskapet.
Som sagt så gjort – her får du min variant av en steike god grønnsakssuppe.
Hvis du vil se noen andre oppskrifter på suppe – sjekk her: Andre supper fra Steike god mat
Og når du først er inne på bloggen min så anbefaler jeg deg også å se gjennom nettbutikken min som etterhvert har fått mye flotte varer – se mer her: Butikk – Steike god mat
Ingredienser
- Salt eller røkt svineknoke (hvis den er lettsaltet så må du salte kokevannet ekstra)
- 4-5 gulrøtter
- Rødkål, eller gjerne rød spisskål som her
- 2 purreløk
- 1 Kålrabi
- 5-6 sjalottløk
- 3-4 hvitløksfedd
- 1-2 ss revet fersk ingefær
- 1 stor pastinakk
- Fersk timian
- 6-8 middels store poteter
- Salt og ristet sort pepper
- Evt så bruker du andre grønnsaker som du har
Fremgangsmåte grønnsakssuppe med svineknoke
Forberedelser (kan naturligvis gjøres dagen i forveien)
- Start med å koke svineknoken. Legg den i en passe kjele som fylles opp slik at knoken dekkes med friskt kaldt vann. Ha i 4-5 lauvbærblad, noen hele sorte pepperkorn, og en stor løk delt i båter.
- Kok opp, skum den, og la koke så vidt i 2 1/2 time. Hvis du gjør dette dagen i forveien må du sile kraften med en gang, og la kraft og svineknoke kjøles raskt ned før det legges i kjøleskap til dagen etterpå.
- Ta ut svineknoken, og kutt kjøttet i fine biter. Kraften siles.
- Kutt kålrabi, gulrot, pastinakk og potet i små terninger. Oppbevar de i vann til suppen skal tilberedes
- Snitt rødkålen fint, og i ganske korte strimler – oppbevar denne i vannet til de andre grønnsakene
- Kutt purreløken i skiver. Oppbevar den for seg
Ferdigstilling av suppe
- Skrell sjalottløken, og del den i 2 før du kutter den i skiver
- rensk hvitløken og finsnitt den
- Riv opp 1-2 ss fersk ingefær
- Fres sjalottløk, ingefær og hvitløk i suppegryten noen minutter. Bruk gjerne olje, eller olje/smør 50/50
- Hell vannet godt av grønnsakene, og ha de i gryten. Ha over et par tre klyper ristet sort pepper, og fres noen minutter
- Tilsett kraften og kok opp.
- Ha i de finsnitta kjøttbitene og la de koke med ca 10 minutter
- Ha i purreløken de siste 3-4 minuttene
- Server suppen med flatbrød, eller gjerne litt grovt brød og smør. Eller hva med noen grove brødskiver ristet i stekeovnen før servering?
- Bon apetitt»!