Urtefylt svin ytrefilet er en oppskrift jeg har laget med mål om å lage et litt lettere og sunnere måltid med svinekjøtt som hovedingrediens. En del av prosessen er å kutte opp fileten slik at man får et stort stykke av den og dette krydres med bl.a. ferske urter. Når den så er krydret så bindes den opp igjen – for øvrig noe man gjerne kan gjøre med alt kjøtt man lager til – og stekes/bakes. Jeg bruker litt smør når jeg steker for smaken’s skyld – men det kan du naturligvis kutte ut.
Denne svinefileten fik jeg som en del av en andelsgris kjøpt gjennom matfra.no – forøvrig et konsept jeg anbefaler deg å sjekke ut. I Harstad hvor jeg bor så kan man bestille på matfra.no, og så hente hos den lokale bonden – evt få det levert for henting hos Skafferiet Gourmet i sentrum. Genialt spør du meg, og ikke minst fordi jeg her får ferske råvarer av veldig god kvalitet. Men i tillegg er jeg opptatt av å støtte opp om den norske bonden.
Ingredienser 2 personer.
- Ytrefilet av svin – her ca 400 gram
- 3 gulerøtter
- 4-6 mandelpoteter
- Smør og olje til steking (du kan selvsagt kutte smøret om du vil)
- Ristet sort pepper
- Maldonsalt
- Fersk timian (eller andre urter som du ønsker)
- 1 pose babyleaf mix – eller en annen salat som du liker
Fremgangsmåte urtefylt svin indrefilet
For å vise fremgangsmåtene har jeg lagt inn en serie med videoer helt til slutt i denne beskrivelsen for å vise fremgangsmåtene. Legg merke til at jeg ikke holder kniven bent når jeg snitter – dermed får jeg ikke snittet 100%. Men godt å kunne vise noen feil også…
- Jeg starter med å snitte ca 1 cm inn i ytrefileten, og så fortsetter jeg med å snitte den rundt det hele til jeg får et stort flatt stykke.
- Dette krydrer jeg så med ristet sort pepper og maldonsalt. risle over litt olivenolje og gni inn krydderet. Strø over litt raust med hakket timian.
- Rull sammen kjøttet igjen til du har stykket av indrefilet omtrent tilbake til den formen det hadde før du snittet det opp. Bind det sammen med hyssing.
- Forbered grønnsakene med å kutte poteter og gulrot opp i passe biter.
- Stek grønnsakene i en god og varm panne i 50/50 smør og olje (du kan selvsagt bruke bare olje om du vil). Stek til de får litt farge, og legg de på ene siden i en ildfast form.
- Stek ytrefileten på samme måte som over rundt det hele og endestykkene til du får en fin karamellisert stekeoverflate. Skru ned varmen og la den ettersteke et par minutter å hver side (8 min totalt).
- Legg ytrefileten ved siden av grønnsakene i den ildfaste formen. Kok ut stekepanna med 3-4 dl vann, og hell stekesjyen i den ildfaste formen
- Bak alt i ovnen på 240 grader til du har ca 70 grader i kjernetemperatur på kjøttet. Ta det ut og la det hvile i 10-15 min innpakket. Grønnsakene holder du varm i ovnen, men skru ned temperaturen!!
- Sjyen i den ildfaste formen siler du over i en kasserolle. Kok opp, tilsett litt maisenna brun, og evt spe med litt vann hvis den er veldig innkokt. Steike god, og enkel, tynn sjysaus 🙂
- Lag en salatdressing av litt god olivenolje, en 1/4 ts sennep, maldonsalt og ristet sort pepper. Bland godt, og ha over salaten og vend dressingen godt inn.
- Anrett på fat – Bon appetitt.
Videoer urtefylt svin ytrefilet
Hvordan dele opp fileten
Krydring
Urter og sammenrulling
Fjerner oppbindingen og deler opp