Svinesteik – lettere og sunnere kom i stand da det er en del som ønsker oppskrifter på å lage tradisjonsmat på en litt lettere og sunnere måte. Så her kommer et lite bidrag fra meg på å lage svinesteika på en ny måte – her kan du selvsagt bruke andre stykningsdeler av grisen om du ønsker.
Svinesteika jeg brukte var en av steikene jeg fikk med når jeg kjøpte en 1/4 andelsgris på matfra.no – for øvrig et genialt konsept dere. Her bestilte jeg 1/4 gris tidligere i høst, og for noen uker siden var jeg ute hos grisebonden i Kvæfjord og hentet en kasse med kjøttet ferdig partert og klart til pakking og frysing. Kortreist mat rett fra bonden sikrer meg de beste råvarene lokalt produsert – dette er vinn vinn!
Ingredienser Svinesteik – lettere og sunnere
- 1 Svinesteik – jeg brukte en på drøyt 1 kilo, og det holdt til 4 voksne
- Ca 700 gram delikatessepotet (eller småpotet om du vil – plukk ut de minste mandelpotetene)
- 4-5 gulerøtter (jeg brukte regnbuegulerøtter for fargen sin skyld)
- 2 rødløk
- 1 Blomkål
- 1 Brokkoli
- 1 purreløk
- 2-3 fedd hvitløk
- Ristet sort pepper
- Maldonsalt
- Sennep
- Olivenolje
- Ferske urter
- 1 kg rotgrønnsaker til å ha i langpanna når du steker svinekjøttet
Fremgangsmåte
- Svinesteika tas ut av nettingen, og krydres med maldonsalt, ristet sort pepper, 1-2 ts sennep og et par tre ts honning. Alt dette fordeles jevnt ut over kjøttet.
- Tre på strømpen og stikk ferske urter inn i maskene – jeg brukte urter jeg hadde tilgjengelig, kruspersille og oregano
- Stek svinesteika på alle sider slik at du får en fin stekeskorpe. Jeg bruker 50% smør og 50% olje når jeg steker (smøret gir smak og oljen sørger for steking), men du kan fint steke i bare olje hvis du vil kutte smøret.
- Leg steika på en seng av rotgrønnsaker som er kuttet i passe biter i en langpanne. Kok ut stekepanna med 3-4 dl hvitvin, og ha det over i langpanna. Bruk steketermometer og still det inn på 70 grader.
- Sett langpanna i forvarmet ovn på ca 100 grader (jeg stekte denne totalt i ca 4 timer (økte temperaturen til 250 grader siste halvtimen slik at jeg kom opp i 70 grader). Nå har du god tid til å forberede resten
Sjekk den olivenoljekannen – du finner den i nettbutikken min…
Fremgangsmåte fortsettelse…
- Ca en time før servering kuttes du alle grønnsakene i passe grove biter
- Stek grønnsaker og hvitløk raskt (i flere porsjoner) på relativt høy varme i smør/olje – evt bare olje
- Ha det over i langpanne etter hver steking inntil alt er forstekt
- Krydre med maldonsalt, ristet sort pepper, hakka ferske urter – og risle litt god olivenolje over
- Tips: Når du bruker olivenolje i matlaginga så anbefaler jeg deg å skaffe deg en kanne med god helletut (se bildet over) – kannen finner du her: Olivenolje kanne av rustfritt stål, kobberlakkert (0.6L) – Steike god mat
- Når svinesteika har nådd 70 grader tar du den ut av ovnen, pakker den inn og lar den hvile
- Sett inn langpanna med grønnsakene, og bak de på 250 grader i ca 15 min. Etter 15 min setter du på grillen. Pass på å vende i grønnsakene underveis. Kjenn når poteten er ferdig.
- Hel sjyen ut av langpanna som svinesteika var stekt i – press ut all kraft av grønnsakene også
- Kok opp, spe med litt vann, jevn med maisenna (brun), og smaksett med maldonsalt, sennep og ristet sort pepper.
- Skjør av svor og fett (det kan du selvsagt også gjøre før steking, men fettet setter smak), kutt svinesteika i skiver, legg kjøttet oppå de bakte grønnsakene og ha litt ferske urter over.
- Bon apetitt