Min favoritt falafel kom jeg frem til etter det man kan kalle en falafel weekend. Problemet, eller avveiningen, er hvor fast skal den være – og blir den tørr. Tidligere har jeg laget en oppskrift laget på hermetiske kikerter – Steike god falafel, og den er fin å ha på dager hvor man ikke har planlagt bløtlegging dagen før. Men som jeg vil ta opp lengre ned i denne oppskriften – tørkede kikerter gir et bedre resultat.
Jeg har nå prøvd ut falafel laget på:
- bløtlagte kikerter som tørkes godt før de kjøres i foodprosessoren
- bløtlagte kikerter som kokes i 1/2 time, tørkes og så kjøres i foodprosessoren
Hvem ble vinneren? Bløtlagte kikerter som kokes i 30 min og så blir til farse.
Falafel er flott i vegetar kost, og her i huset elsker vi det i tortilla eller som en hovedingrediens i vegetar retter. Men bruksområdet til falafel begrenses egentlig bare av fantasien – lager du riktig små boller kan du jo ha de på pizza? Eller du kan servere de med en litt hot tomatsaus, i en salat, med en god salsa…
Krydringen kan selvsagt justeres – jeg mener disse fremstår som ganske godt balansert i smak
Les gjerne denne artikkelen – Derfor bør du spise kikerter
Ingredienser falafel
- Ca 750-800 gram bløtlagte kikerter. Kikertene legges i bløtt 24 time timer før tilberedelse. Pass på å ha rikelig med vann – de utvider seg gjerne 4:1
- 1 stor sjalottløk
- 2 ss havregryn – jeg bruker svarthavre (se bilde)
- 1 stor rød chili m/frø (ta 2 hvis du vil ha de litt spicy)
- 2 ts ristet sort pepper
- 1/2 stor muskattnøtt revet (dette kan øke litt hvis du vil)
- 1 1/2 spiseskje Maldonsalt som knuses før det has i
- 1 1/2 ss hvetemel (dette kan du øke til 2 – 2 1/2 ss for å få mer hold)
- Saft av 1/4 sitron – riv gjerne litt sitronskall i tillegg
- 1 potte bladpersille
- 1 potte koriander (jeg liker denne urtekombinasjonen, men her kan du naturligvis leke med andre smaker)
- 2-3 knuste hvitløksfedd
- 1 ss Soyasaus
Lag gjerne en digg burger Disse bollene ser bare bra ut Farsen knas godt for hånd etter foodprosesser Dette blir en bra burger tror jeg
Fremgangsmåte min favoritt falafel
- Sil av kikertene, og ha de i en kjele – også her rikelig med vann – de dobler seg gjerne og kanskje litt til. Ha i et par ts salt og 2 fedd hvitløk i kokingen
- Skyll kikertene i en stor trådsil, og la de renne godt av. Tørk gjerne ertene for å få bort så mye fukt som mulig
- Hakk sjalottløken
- Hakk chilien
- Hakk urtene
- Ha 3/4 av kikertene, ristet sort pepper, havregryn, sjalottløk, chili, ristet sort pepper, muskattnøtt, mel, knust hvitløk og maldonsalt i en foodprosessor – kjør det til en jevn masse. Rist litt på maskinen for å få alt hakket
- Ha i urtene, saft av sitron, soyasaus og resten av kikertene – kjør raskt til urtene er hakket
- Ha massen over i en bolle og kna den for hånd. Du skal nå ha en masse som du kjenner lar seg feste når du knar den (med andre ord litt fukt i den.
- Forme massen til fine små boller (eller lag skikkelig digge veggisburgere)
- Legg bollene på et fat, og sett i kjøleskap noen timer før steking.
- Bollene stekes i en god og varm stekepanne med et tykt lag nøytral olje – kalles gjerne for shallow fried. Mange vil hevde at det eneste som duger er skikkelig fritering, men personlig ønsker jeg å unngå det.
- Når jeg steker bollene så bruker jeg 1-2 teskjeer for å snu. Vær forsiktig med bollene slik at de beholder formen – og du må ha god varme…
- Lag gjerne opp mye mer enn du trenger – de overskytende fryser du bare
- Bon apetitt