Laks med potetsalat og salat ble til som et restemåltid etter 17 mai feiringen – og seriøst folkens… Restemat kan være festmat. Men denne retten kan like gjerne lages med stekt/kokt (varm eller kald) laks, eller ørret. Min tanke var å lage en litt lett sommerlig rett, så i perioden vi går inn i vil jeg vel anbefale denne som en kald sommer rett. En ting er i alle fall helt sikkert – denne levde opp til at hverdagsmat er festmat!
Ingredienser
- Kokt og kald laks eller ørret – her var dette rester etter kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme. Hvis du vil lage dette som en varm rett anbefaler jeg stekt laks/ørret, og at du lager potetsalaten som en lun variant.
- Frisk salat – her brukte jeg en ferdig vasket og klar salatmiks fra butikken
- 1 pose sukkererter – for å få litt crunch i salaten. Du kan selvsagt også bruke f.eks. krutonger (som er kjempeenkelt å lage selv)
- Min favoritt potetsalat
- Creme fraiche til dressing (jeg brukte restene av pisket rømme fra den kokte kalde laksen
- Sitron
Fremgangsmåte laks med potetsalat og salat
- Lag en dressing av 3 ss creme fraiche smaksatt med et par klyper maldonsalt, en klype eller to med ristet sort pepper, litt saft av en sitron og en teskje sterk sennep.
- Skyll sukkerertene i iskaldt kaldt vann, og kutt de i to på skrå
- Skyll salaten, og bland i sukkerertene
- Lag potetsalat slik som i oppskriften her. Hvis retten skal være kald anbefaler jeg at du kjøler potetbitene raskt ned i kaldt vann etter koking. Hvis det skal være en varmrett blander du potetbitene og dressingen rett før servering.
- Kok laks/ørret i godt saltet vann med noen laurbærblad, kjøl ned kaserollen raskt i oppvaskkummen med iskald vann. Skal du ha det som varmrett så anbefaler jeg å steke laks/ørret til den er akkurat gjennomstekt (6-8 minutter. Krydres med Maldonsalt og ristet sort pepper
- Anrett på tallerken – se gjerne bildet i toppen. Krydre laksen med Maldonsalt, ristet sort pepper og litt revet sitronskall
- Bon apetitt