Kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme er tradisjon på 17 mai hjemme hos oss, men egner seg godt gjennom hele sommeren. Som en i familien sa – «det høres ganske kjedelig ut, men fy søren så godt det er». Det er noe i det utsagnet… Denne fremgangsmåten å lage kokt kald laks på lærte jeg hjemme hos min mor – hun samlet hele familien i mange år til dette måltidet hver eneste 17 mai. De siste årene var det jeg som laget dette hjemme hos henne, og vi har videreført tradisjonen i egen flokk. Men som sagt så er kokt kald laks en utmerket rett gjennom sommeren. Lett å lage, masse god smak, og kald og frisk mat gjør seg en sommerdag.
Ingredienser (6 personer)
- Laksefilet, beinfri – ca 1,2 kg (beregner ca 200 gram pr person) – lager gjerne litt mer for å ha til restemat/salat
- 3 store agurk
- 2 beger rømme
- Mandelpotet, ca 1,5 kg (mange oppgir 150 gram pr person, men vi syns det er lite.. Se og vurder selv)
- Eddik (jeg bruker 35% i oppskriften – bruker du 7 % må du gange opp)
- Sukker
- Laurbærblad – 10-12 stk
- Hele sorte pepperkorn – 1-2 ss
- Salt – jeg bruker grovsalt
- 2 sitroner
- Fersk persille
Fremgangsmåte kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme
- Dagen før du skal servere starter du med å koke og avkjøle laksen. Jeg bruer en fiskekjele med rist som jeg fyller med vann slik at jeg har plass til å legge i all laksen (men bruk en kasserolle som du får plass til å kjøle ned i kaldt vann i oppvaskkummen). Vannet saltes med grovsalt til du har en sterk saltsmak i det (jeg bruker en liten neve i en slik gryte), og så har jeg i en raus spiseskje hel sort pepper og 10-12 laurbærblad. Vannet kokes opp, og det skal koke godt. Smak og kontroller/juster saltinnhold.
- Mens du koker opp vannet går du over laksefileten og fjerner evt bein med en pinsett eller kniv – den skal være helt beinfri. Del laksen i stykker som er ca 4-5 cm bred.
- Legg laksestykkene ned i det kokende vannet, og når alt er lagt i trekker du kjelen til siden og lar laksen trekke i 7 minutter.
- Sett så hele kjelen i oppvaskkummen i kaldt vann for å kjøle ned. Her må du følge med, og bytte ut det kalde vannet når det varmes opp for å få en så rask nedkjøling som mulig.
- Når laksen er kjølt ned tørker du av kjelen og setter den i kjøleskapet med lokk på til neste dag.
Ferdigstilling
- Dagen retten skal serveres blir med denne måten en rask og enkel prosess
- Skrell potetene på forhånd – sett de i en beholder med vann i kjøleskapet
- Lag lake til agurksalaten. Her bruker du ca 1 liter kaldt vann, ca 1-2 ss eddik, og ca 3-4 ss sukker. Når du lager laken så smaker du deg først frem med eddik til du får en ganske sterk smak av eddiken. Så har du i en del av sukkeret og pisker til alt er oppløst. Når du har rett mengde sukker har du en sur/søt lake.
- Kutt agurken i tynne skiver på an mandolin (evt en ostehøvel som kutter tynt). Ha agurken i laken, og den skal være godt dekket av lake. Sett i kjøleskapet.
- Når du har ca en halvtime igjen til middag så starter du med å trekke potetene – evt kan de dampes i 22-25 minutter i dampovn. Mandelpotet skal ikke fosskoke, men snarere trekke/simre i ca 12 minutter. Følg godt med slik at de ikke blir sundkokt.
- 2 beger rømme piskes til en litt tynn krem med 3-4 spiseskjeer sukker. Smak til meg saften av 1/4 – 1/2 sitron.
- Ta laksestykkene opp på risten slik at de får renne av. Anrett på et passe fat, og strø litt ristet sort pepper over stykkene. Pynt med noen av pepperkornene og laurbærbladene. Leg fine båter med sitron rundt på fatet, og ha grovhakket fersk persille over (her kan du selvsagt bruke tørket fra glass som et alternativ)
- Poteter has i en skål, og pyntes med litt finhakket persille på toppen.
- Pisket rømme has i en skål for servering
- Bon apetitt
Retten kan alternativt serveres med en kald, eller litt lun, potetsalat, en frisk salat istedenfor agurksalat – og da kan mengden pisket rømme reduseres mye (eit en annen kald dressing)
Veldig nydelige 17.mai meny 🌞
Takk for det – kald laks er en mangeårig tradisjon. Nytt av året er at svigerdatteren vår laget 17 mai pavlova og lover at det også blir tradisjon 🙂