Saftig og mør småsteik – eller sosekjøtt – er en fantastisk spise. Nå er det forskjellige måter å lage dette, og min befinner seg muligens et sted mellom et par vanlige – men smaken, mørheten og saftigheten rettferdiggjør det. Videre har jeg i denne brukt kalv fra Ottestad gård i Kvæfjord – en fantastisk råvare. Videre er gryten laget på løk fra Elde gård, og så har jeg smaksatt den med en grov sennep fra sandsøygull biegård, og en gele fra samme leverandør med solbær, eple, honning og stjerneanis. Jeg kan love deg at disse ingrediensene ga en helt fantastisk smakskombinasjon. Men fortsatt slik at gryten oppleves som veldig godt balansert. Og har du ikke geleen så anbefaler jeg å prøve med litt stjerneanis og honning.
Ingredienser saftig og mør småsteik – eller sosekjøtt
- 1 kg bankekjøtt av kalv
- 2 gule løk
- 4-5 lauvbærblad
- Det over brukes til kokingen, og til den etterfølgende retten trenger du:
- 1 gul løk
- 2/3 stor purreløk
- 3 gulrøtter
- 3 ss sandsøygull solbærmarmelade – eller 1 stjerneanis og en ss honning
- 1 1/2 ss grov sennep
- Maldonsalt
- Ristet sort pepper
- Lag min Steike gode potetpure som tilbehør
Fremgangsmåte
- Renskjør kjøttet for hinner etc slik at du har bare rent kjøtt – ikke kast avskjæret!
- Del 2 gule løk i båter
- Kjøttet deles opp i passe store firkanter – sa 3-4 cm
- Kjøttet brunes i smør i en god og varm gryte. Kjøttet skal brunes på alle sider. Krydre med litt salt og ristet sort pepper når det er brunet
- Ha i løken og la den også freses litt i gryta, Ha i 4-5 lauvbærblad
- Hell i 1 liter vann – kjøttet skal såvidt dekkes
- Kok i ca 1 time og 40 minutter.
- Etter koking satte jeg kjøttet til avkjøling for å bruke det neste dag – hvis du ikke gjør det så går du bare videre til ferdigstilling.
Ferdigstilling.
- Sil ut kraften, og plukk ut avskjæret
- Del gulrøtter i skiver, 1 gul løk i båter og purreløk i skiver
- Ha kjøttbitene og grønnsakene tilbake i en god og varm gryte for å frese de litt opp
- Strø over 3 ss hvetemel, rør og la det ferie litt med melet i
- Spe med kraften og rør underveis
- Hvis konsistensen ikke er tykk nok så rister du bare ut mel og litt vann i et glass og jevner forsiktig.
- Smaksett med 1 1/2 ss grov sennep, og 3 ss sandsøygull solbærmarmelade (evt 1 stjerneanis og 1 ss honning)
- Finpuss smaken med maldonsalt og ristet sort pepper
- Anrett på tallerkenen med kokkens potetpuré og pynt med hakket kruspersille, oregano eller annen