Test av geleer kom i stand ved at jeg ble kontaktet av Christopher Ljovshin Smith-Hald. Jeg har kjøpt en del av hans produkter på Skafferiet Gourmet i Harstad, og han hadde et ønske om at jeg kunne teste serien. Han har gjort noen justeringer på eksisterende produkter og noen nye produkter har kommet til.
Helt på slutten av dette innlegget har jeg lagt inn et album med bilder fra noe av det jeg har brukt geleene til. Du finner nok en del mere i oppskriftene her på bloggen, på Instagram eller på Facebook.
Jeg har akseptert å teste de, og har vært helt tydelig på at jeg gjør denne testen helt objektivt, og at jeg med det naturligvis forbeholder meg retten til å skrive det jeg mener. Jeg bekrefter at så er tilfelle her.
Geir Hartz Jørgensen, Steike god mat by Hartz Jørgensen
Generell opplevelse etter test av geleer
Som sikkert mange har registrert, så har jeg brukt geleer lenge (og lenge før denne testen) som krydder i matlaging – spesielt på pizza. Geleene kan jo naturligvis gjerne brukes som de er på kjeks, som tilbehør til ost og kjeks, til middagen – kort sagt i alle anledninger hvor den aktuelle smaken passer. Personlig syns jeg geleer er undervurdert som krydder i matlaginga, og det mener jeg å ha vist gjennom bloggen også.
Felles for alle geleene er at de har en klar og tydelig smak av råvaren uten å at den er for fremtredende. De er klart søte geleer, men jeg oppfatter en del av den sødmen kommer naturlig fra råvaren i noen av de. Jeg liker sødmen i de slik jeg bruker de i maten, men dett er det selvsagt viktig å være klar over for å planlegg retten. Alle geleene i serien jeg testet hadde en fast konsistens med unntak av tyttebær – den var litt for flytenede, men også den som hadde minst søtsmak – en sammenheng?.
Jeg sier innledningsvis noe om hver enkelt, så legger jeg helt til slutt et album med litt inspirasjonsbilder.
Kort omtale av de enkelte geleene
Tyttebærgeleeen er kanskje den som smaker minst søtt. Den har en veldig tydelig smak av tyttebær, og den klassiske bitterheten i bæra kommer godt frem. Denne er et sikkerstikk på en del kjøttretter, og hos meg vil den være et obligatorisk følge på pizza med souvas.
Sitrongeleen er kanskje en liten tanke for løs i konsistensen, men det oppveies mer enn nok av smak. Tydelig sitronsmak med et godt hint av vanilje i smaken. Dette er geleen som kan løfte smaken i all matlaging hvor du ellers bruker sitron.
Jeg triller terning – og etter det finner du et inspirasjonsalbum for bruken av geleene – litt hverdagsmat er festmat, og litt ren hverdagsmat også 🙂
Noen bilder fra min test av geleer
Elgpate med tyttebærgele Pizza med scampi – chilligele Kjeks, brie og Jalapenogele Omelett med chiyigele Flatbrød, røkt og tørka hvalkjøtt samt tyttebærgele Kjeks, pepperbrie og sitrongele Pizza med sotahjørnet lakrissalami og ananasgele pizza med kalkun, epler og nøtter og druegele Pannestekt kveite med eplegele Hvitost med chili Hvitost med sitrongele