Torsk i tomat – eller torsk og tomat – blir liksom ikke feil. Når man fyller på med det øvrige tilbehøret her – ja da blir det rette og slett god og rimelig mat. Torsk i tomat er litt feil, for denne er laget på skrei som er selvfiska i Henningsværstraumen under skreifisket i Lofoten i 2020. Men du kan selvsagt bytte den ut med torsk fra butikken.
Ingredienser torsk i tomat (6 personer).
- 1 kg skrei eller torsk filet
- 1 pakke røtmiks – gulrot, kålrot, sellerirot og pastinakk. Her brukte jeg Coop’s økologiske rotmiks, men bruk det du har/finner.
- 1 stor løk
- Rød stjerneløk. For å lett få av skallet på rød stjerneløk – ha de i kokende vann noen sekunder, og kjøl de raskt ned i iskaldt vann.
- 3 bokser gode hermetiske tomater
- Litt rødvinseddik
- God olivenolje
- Tørket timian
- 3 ts god honning
- Saft av 1 sitron
- Salt
- Ristet sort pepper
Fremgangsmåte
- Kutt alle grønnsaker i passe små terninger
- Skjær skrei/torsk i passe store biter, legg på et fat, og strø litt salt over. La ligge mens du lager resten
- Ha 3-4 ss god olivenolje og et par ts rødvinseddik i en ildfast form.
- Ha oppi alle grønnsakene
- Krydre med salt, ristet sort pepper, saft av 1 sitron, honning og timian – vend alt godt.
- Sett inn i forvarmet ovn (225-250 grader), og bak i 20 minutter. Vend av og til
- Ha i tomatene. Bland godt og bak i 15 minutter til
- Ha i ca 2/3 av fisken som vendes forsiktig ned i blandingen
- Bak i 5 minutt
- Legg resten av fisken på toppen av gryten, press de litt ned i tomaten. Sett ned rød stjerneløk.
- Bak i 10 minutt og retten er ferdig 🙂
- Server med godt melne poteter.
- Dette er Steike god mat som beviser at hverdagsmat er festmat.