Hopp til innholdet

Tore Hund Elgpate

Tore Hund Elg pate – hva er nå det? Jo altså dette stammer fra Tore Hund’s rike – Bjarkøy. Der ute har jeg en god matvenn som jeg har mistenkt for å har litt Tore Hund i seg – og det tror jeg jaggu gjelder hele laget som lager elgpate har. Her snakker vi om at de både 5, 6 og 7 dobler denne oppskrifta, så da nytter det ikke med kjøkkenmaskin lengre. Da henter de frem skikkelig elektroverktøy i form av drill med visp og en stor stamp.

Oppskriften her er med litt mer overkommelige mengder – så du kan gjerne bruke Kenwood’en.

Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.

Tore Hund (norrønt Þórir hundr), født rundt 990 og død en gang etter 1030, var en av de betydeligste høvdingene i Hålogaland. Han hadde gård på Bjarkøy i det senere Troms fylke, nå Troms og Finnmark fylke. Tore Hund var en av lederne i opprøret mot kong Olav Haraldsson Digre, slik det er blitt beskrevet i Snorre Sturlassons saga om Olav den hellige i Heimskringla.

Sakset fra Wikipedia, og du kan trykke her for å lese mer
  • Ingredienser A:
  • A 2 kg elg lever, fra kalv eller ungdyr
  • 1 kg hjemmelaget røkt bacon med svor
  • 1 boks ansjosfileter
  • 2 store løk
  • Ingredienser B:
  • 2 egg
  • 4 dl helmelk
  • 8 ss hvetemel
  • 1 ss farin
  • 8 ts salt
  • 1 ts hvit pepper
  • Forslag: Hva med å bruke ristet sort pepper istedenfor?
  • 2 ts løkpulver
  • 1 ts nellik
  • 1 ts allehånde
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts merian
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1 ts viltkrydder, evt. knuste einebær


Hvordan lager du så Tore Hund elgpate?

  • Ingredienser A: Males i ei kjøttkvern og blandes godt.
  • Ingredienser B: Blandes godt i kjøkkenmaskin (eller stamp og drill med visp hvis du ganger mye opp…)
  • A og B blandes godt og fylles i aluminiumsformer (bruker former fra Biltema som rommer 5 dl) Fylles ikke høyere enn ca 4/5, da posteien hever seg litt under steking.
  • Stekes 1,5 – 2 timer i vannbad i ovn på 200 grader med bakepapir over formene
  • Porsjonen gir ca. 16 beger postei a 5 dl
  • Eieren av oppskriften tilføyer (dette er Tore Hunds rike må vite): Serveres varm/lun med ferskt brød, rødbeter og/eller syltet rødløk, stekt champignon og ekte majones – husk øl og akevitt om situasjonen tillater det.
  • Steike god mat kan tilføye av egne erfaringer at denne godt kan spises som over, du kan servere den med karamellisert rødløk, eller som på forsidebildet med litt tynne skiver av rødløk, tyttebærgele og fersk oregano.
  • Tore Hund fra Bjarkøy har her laget en resept so, gir en pate som har godt med smak i seg – men som ogsp er balansert. Jeg gir den terningkast etter bildet, og anbefaler dere å prøve..

Tore Hund elgpate

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vi bruker cookies for å forbedre din opplevelse av nettsiden, gjennom å huske at du har logget inn. Dersom du fyller ut et kontaktskjema, bruker vi cookies for å huske informasjonen din til neste gang.  Les mer