Pesto i morter må du prøve. Man kan selvsagt lage Pesto i hurtigmikser, stavmikser etc – men I morter er noe helt eget. Teksturen, måten smakene blir blandet på når du knuser det i morteren – ja du må bare prøve. Forøvrig tenker jeg at en skikkelig morter er noe alle kjøkken bør ha… Morter bruker jeg til f.eks. Guacamole, ristet sort pepper, knusing av krydder, blanding av dressinger, og mye annet..
Hvordan lager jeg Pesto i morter
Jeg bruker en forholdsvis stor steinmorter for å kunne lage store porsjoner, men her fra du fremgangsmåte/oppskrift på en standard porsjon.
Plukk basilikumblader fra en potte Basilikum, og ha det i morteren. Grovhakk persille fre en potte, og ha det også i morteren
Så river du en liten neve parmesan som også has oppi morteren. Knus 2-3 hvitløksfedd som grovhakkes og has oppi sammen med et par klyper Maldonsalt og en klype ristet sort pepper. Ha så oppi et par ss ristede pinjekjerner.
Så tilsetter du en god klunk med extra virgin olive oil
Da er det bare å sette i gang med morteren. Start litt forsiktig med å knuse ingrediensene med rett opp og ned bevegelser. Gå så over til mere sirkulære bevegelser for å knuse det finere. Tilsett mer olje etterhvert. Jeg syns det er bra å oppbevare Pestoen relativt tykk, så sper jeg den heller ut med olje før bruk.
Bon apetitt. Pesto bør være i kjøleskapet til enhver tid. Nydelig på fisk, kjøtt, pizza, ja sågar på hvitosten til frokost.
Hvor lenge er pestoen holdbar i kjøleskapet? Med tanke på hvor mye man bør lage per porsjon.
Jeg pleier å lage pestoen litt tørr, og så har jeg et lag med olje over den, og oppbevarer den i kjøleskap i en tett beholder. Oljen gjentar jeg når jeg bruker av den. Den kan stå ca 2 uker under gode forhold, men vær nøye med å ha olje over for hver hgang, og raskt inn på kjøl igjen.