Mine favoritt stekte poteter er i det aller vesentligste basert på en video jeg så for en tid siden hvor Jamie Oliver bl.a. viste 3 ulike Roast Potatoes. Her er det viktig at du velger en potet som er melen, men allikevel tåler litt koking uten å falle helt fra hverandre. Hvis du bruker mandel, så må du trekke de forsiktig, og evt la de dampe seg ferdig.
Du starter med å koke/trekke potetene til de blir mør, og til du ser at utsiden begynner å løse seg opp. Det er en balansekunst å tørre å koke de nok… Når potetene er ferdig kokt har du de over i et stort dørslag slik at de får dampet seg tørre – du ser at de blir litt hvite i ytterkant.
Gjør klar en ildfast form, eller som her en Oval Roaster fra deBuyer. Ha i ca 3-4 ss god olivenolje, fedd fra en hel hvitløk som presses litt sammen/brytes litt sund med en stor kniv med skallet på. Et par spiseskjeer med fersk rosmarin, en liten skvett rødvinseddik og et par ss meierismør. Det siste, men viktige, du gjør nå er å riste potetene litt i dørslaget før du har dem over i formen. Vend alt i pannen slik at du får fordelt olje og urter over potetene. Settes inn i ovn på 180-190 grader.
Potetene trenger ca 50-60 minutter i ovnen. Du baker de til du ser at de har fått god farge, og at de er krispy på utsiden. Ta ut formen, og bruk f.eks. en potetstapper og press poteten litt ned. Den spriker litt, men skal ikke deles.
Etter at du har gjort dette slik jeg har på bildet under, så skal du la potetene steke videre i 10 minutter til, og du har mine favoritt stekte poteter – ja kanskje de aller beste i hele verden…
Disse potetene er godt følge til alt som potet passer til, men du kan også ha det som en smårett…
Geir Hartz Jørgensen