Sosekjøtt (småsteik) med grønnsaker synes jeg er en matrett som gir deg et kjøtt som er utrolig smakfullt, og som er så mørt at det nesten detter fra hverandre. Hemmeligheten bak den gode smaken er stekingen, og hemmeligheten bak mørt kjøtt og god kraft er tid. God tid… Får du gjort det riktig, så er du langt på vei i mål. Jeg liker å lage denne retten med grønnsakene kokt sammen med kjøttet de siste 20 minuttene, men dette kan du selvsagt gjerne servere ved siden av.
Slik dette er tilberedt så er det all grunn til å si at det er sunt. Lite fett og masse grønnsaker. Det at det smaker helt himmelsk er jo ikke å forakte heller…
Steike god mat
Fremgangsmåte Sosekjøtt(småsteik) med grønnsaker
I denne oppskriften brukte jeg 2 kg småkjøtt av storfe. Jeg starter med å brune 1 kg kjøtt i en god og varm stekepanne (7 1/2 på min induksjonstopp) – ca 2 ss smør, og 2 ss olje. Kjøttet skal brunes godt på alle sidene, og du kan gjerne krydre kjøttet med Maldonsalt og ristet sort pepper under stekinga. Kjøttet skal bli karamellisert. Ha kjøttet over i kaserollen du skal bruke til koking, hell oppi stekefettet, og kok ut panna med 1/2 liter vann. Bruk visp for å få ut alle gode smakene, og hell vannet over i panna med kjøttet. Dette gjentas for det siste kiloet med kjøtt
Fyll opp pannen du skal koke kjøttet i med vann (ca 1 liter til) slik at kjøttet er akkurat dekket. Kjøttet skal nå stå og trekke/småputre til det er skikkelig mørt – 2 – 2 1/2 time. Nå skal du ha fått en skikkelig smakfull og god kraft, og et kjøtt som er veldig mørt.
Når kjøttet er ferdig trukket/kokt så har du som sagt en kraft med fantastisk smak og nydelig farge. Nå kan du smaksette med salt, pepper og litt sennep – jeg har i tillegg i 2 ss ripsgele (du bruker noe tilsvarende). Så tilsetter du sausebruning for å tykne kraften – men det skal ikke være en tykk brunsaus – mere en litt tykk sjy. Ca 20 minutter før servering har jeg i terninger av 5 store gulrøtter, 1 liten kålrot og en liten sellerirot. og de siste 5 minuttene har du i 2 store purreløk kuttet i skiver.
Gryten er ferdig kokt Jeg har nesten alltid sausebruning vakuumpakket i fryserenEtter koketiden jevnes sausen Grønnsaker tilsettes for å koke med i ca 20 min Purreløk tilsettes til slutt
Servering
Jeg lynes denne retten er fantastisk med min egen potetpure (men her lagde jeg den på melk istedenfor fløte) som følge. Rett før servering strør jeg over ferske urter – i dette tilfellet fersk oregano.