Kveite er en fantastisk råvare, og jeg er så heldig at jeg har ganske mye av den i fryseren da jeg fisker den selv. Min favoritt kveite oppskrift er enkel med utrolig god. Pannestekt kveite med potetpuré, jordskokkpuré og ristet rosenkål som følge. Denne retten tror jeg er noe av det jeg lager mest i løpet av året – og det er ikke rart…
Og du – når du først er inne her, så ta en tur innom nettbutikken her: www.steikegodmat.no/butikk. Her finner du masse gode råvarer, mye bra utstyr, og ikke minst mye fine gaveartikler.
Min favoritt kveite oppskrift
- Når Kveitestykkene renskjæres så ta vare på rester av kveite og skinn. Dette sammen med løk og litt vann koker jeg til kraft i 25 minutter. Sil og ta vare på.
- Kutt litt av roten på rosenkålen. Kast det ytterste laget med blad, og ta ut et lag eller to som er bra. Oppbevar kålen og bladene hver for seg.
- Rosenkålen trekkes i kokende vann i maks 2 minutter – bladene has i de siste sekundene. Ha alt over i iskaldt vann og kjøl ned.
- Kveitefiletene krydres med Maldonsalt og ristet sort pepper – og ha gjerne litt sitronsaft over.
- Jordskokk skrelles, og kokes mør i fløte/melk og en spiseskje eller to med smør. Tar ca 10-15 minutter
- Hell væsken av jordskokken (ta vare på det), mos jordskokken med stavmikser sammen med litt av fløte/smør blandingen. Smak til med salt og ristet sort pepper. Hold varm (platen på 1 – 1,5)
- Lag potetpurè etter min oppskrift her. Bruk fløte/melk og smør fra jordskokk kokingen
- Potetpuré og jorskokkpuré må times slik at det er ferdig omtrent samtidig med Kveita
- Ha smør i en god og varm panne, og legg i kvetefiletene. De skal steike til du ser at den har fått farge litt over midtveis på kjøttet. Steikesmøret skal øses over fiskekjøttet mens du steker.
- Snu kveitefileten, ha på hakket fersk timian, øs med steikesmøret, og la den steke i ca 1-2 minutt ekstra. Legg kveita til side for å hvile. Kveitekjøttet blader seg når den er ferdig – men pass på å ikke steike for mye – det blir tørt!. Det er bare å lage den et par ganger så sitter stekinga – og du får spist den flere ganger også…
- Skru opp varmen og ha i rosenkålen for å riste den i ca 2 minutter
- Kok opp kveitekraften, og pisk inn en god klump smør – smak evt til med litt salt
- Ha rosenkålbladene i stekepanna for å varme de rett før servering.
- Anrett 🙂