Dette er en av de absolutt beste delene av lammet syns jeg, og lammecarrè er en sikker vinner i selskap. Men lammecarrè er også en relativt enkel rett å lage, men som imponerer den er rett stekt, og saus og tilbehør sitter. Denne gangen ble det lammecarrè av villsaulam fra Olaåsen gård utenfor Harstad – og for å si det enkelt og forsiktig: Dette var Steike god mat.
Fremgangsmåte
- Se over lammecarrèen og skjær bort evt fett langs beina. Rute fettsiden med en skarp kniv (ikke skjær inn i kjøttet, og krydre med maldonsalt, ristet sort pepper og gjerne litt fersk rosmarin.
- Brun kjøttet raskt på alle sider i en stekepanne med middels + varme (den skal være god og varm, men smøret skal ikke brenne seg.
- Kok ut pannen med litt vann (men bare litt – stekesjyen må ikke tynnes for mye)
- Ha kjøttet over i en lav panne eller en ildfast form, ha gjerne et par hvitløksfedd, litt løk og fersk rosmarin i, sett inn et steketermometer, og stek det på ca 175 grader i ca 20 minutter.
- Lag Steike god mat sin potetpure som du sørger for å holde varm mens kjøtte hviler og du ferdigstiller grønnsak og saus
- Skrell gulrot og kutt den med f.eks en ostehøvel i passe tynne skiver. Rensk grønn asparges, kutt av 3 cm av stilken. Skjær en rødløk i tynne båter.
- Ta ut lammecarrèen når steketermometeret viser 60 graders kjernetemperatur. Sett til hvile
- Stek rødløk hurtig, ha i asparges, og stek litt videre, ha i gulrot og stek litt videre – grønnsakene skal være med god tyggemotstand
- Sausen lager du ved å ha skyen og 1/4 ts sennep, litt sayasaus i en liten kjele. Kok opp, smak evt til med litt salt og pepper, og rør inn litt (1/2-1 ss) smør før servering. Denne sausen er enkel – men en vinner hos gjestene dine
- Del lammecarrèen mellom beinene, anrett på tallerken – strø gjerne litt maldonsalt over før servering, og litt grønt på potetpureen gjør seg