Ertestuing er en tradisjonsrik klassiker – og som absolutt kan imponere og høste godord rundt bordet. Den er et et must til påskelammet, lutefisken, kjøttkakene, pølsene,- og mye annet. Du kan så klart bruke en ferdig ertestuing på pose, men jeg tror at når du først har laget den selv, og merker hvor enkelt det er og ikke minst hvor godt det er – ja da vil du aldri ha noe annet. Et enkelt tilbehør som gjør hverdagsmat til festmat
Jeg lager dette mye, og min erfaring er at det er litt forskjell på tørka erter – i alle fall på hvor mye koking de må ha for å bli god. Jeg har landet på ertene fra Eldorado som min favoritt – men ikke leit hele byen rundt da 🙂
Som sagt – dette er i kategorien veldig godt tilbehør til mat som er veldig lett å lage – og du gjør det som følger:
- Legg en pakke tørkede grønnerter i bløtt ca 2 døgn. Pass på å ha godt med vann i kasserollen da ertene eser ut. Ha i en ss salt, og bland ut.
- Neste dag – hell av vannet, fyll på kaldt friskt vann slik at det er ca 1 cm over ertene. Hvis du må fylle på mere vann gjør du det med kokende vann
- Ertene kokes opp, la de koke ca 1 time, og til slutt skal det være relativt lite væske igjen. Ha i 2 ss meierismør og rør godt rundt – nå skal du ha en stuing hvor ertene ikke er harde, og konsistensen er som en stuing. Ha i 2 ss sukker, og smak til med salt/sukker for å få den perfekt.
- Ertestuing er helt utmerket å vakuumpakke for så å fryse – da kan du varme stuingen opp i posen i kokende vann – enkelt og renslig